Hemskänkt

Information

Den här texten skrevs 06 Jan 2011.

Inlägget handlar om

,

Dubblett av Dracula?

Säg att du nyligen blivit sambo och därmed slagit ihop din boksamling med din sambos och finner att ni har en mängd dubbletter. När lillasyster, som älskar fantasy och gotik, fyller år kommer du att tänka på klassikern Dracula. I din bokhylla står två exemplar. Är det rimligt att köpa ett tredje för att ge bort? Berättelsen kommer att vara den samma, bara omslaget kommer att vara nytt. Eller kan du ta ett av dina exemplar, slå in det och ge bort det till din syster?

Skaffa Hemskänkt-blicken

Att hitta saker som kan bli hemskänkta presenter brukar som regel inte vara särskilt svårt. Vi lever mitt i vårt eget överflöd. I samband med jul och födelsedagar brukar många få saker som de aldrig använder. Sakerna hamnar i skåp och lådor eller blir gömda och glömda i garderober och förråd. När du sedan vårstädar, höststädar och flyttstädar hittar du saker som du inte använder. En gammal kikare. En extra elvisp. En oanvänd tröja i fel färg. Då gäller det att ha ett öppet sinne och en kreativ blick.

Ting saknar värde om de inte används. Istället för att betrakta oanvända, obetydligt använda eller välanvända saker som skräp så handlar Hemskänkt om att se till sakens inneboende outnyttjade möjligheter. Att ge bort något är att ge saken ett värde.

Hemskänkt kan vara hemgjort och hembakat

Hemskänkt kan också vara något du skapat själv. Det kan vara spännande att tänka på Hemskänkt när man bakar och spara möjligheter i frysen. Bullar smakar alltid gott som inflyttningspresent. Du kan sticka en mössa eller benvärmare av garn som blivit över. Du kan odla och ge bort plantor. Tomater, solrosor och blommor. Ge bort äpplen, rabarber och morötter i en fin gammal korg som du hittat i garaget.

Skicka med en etikett

Se dig omkring och känn dig rik. Du har fina saker som du inte använder och behöver eller saker som du särskilt har uppskattat som du kan ge bort. Och om din hemskänkta present inte riktigt passar – skicka med en etikett så kan personen ge saken vidare till någon annan.